måndag 5 september 2016

Lån för invandrare

Letar du efter lån för invandrare? Som nyinvandrad till Sverige kan det vara svårt att få lån, eftersom man kanske ännu inte har etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden och inte har hunnit bygga upp någon historik hos UC som visar en stabil inkomst. Dessutom har många banker och lånföretag ett grundkrav som säger att en kund måste ha varit skriven (folkbokförd) i Sverige i minst 3 år för att kunna låna pengar hos dem. Så hur gör man då för att ta lån som invandrare i Sverige?

Vilka banker ger lån till invandrare?

Att låna pengar som invandrare skiljer sig egentligen inte så mycket från att låna pengar som infödd svensk. Det finns ingen bank som är specialiserad på lån för invandrare, utan man får helt enkelt testa sig fram. I vanliga fall skulle det innebära att söka lån hos ett flertal olika banker för att se vilka som kan bevilja ett lån. Men på det sättet drar man på sig mängder av kreditupplysningar hos UC, vilket leder till en försämrad kreditvärdighet. Ett bättre sätt är att istället använda en så kallad låneförmedlare. När man anlitar en låneförmedlare gör man bara en enda ansökan, som låneförmedlaren sedan skickar till flera olika banker och låneföretag, utan att det tas ytterligare kreditupplysningar. De banker som godkänner ansökan skickar sedan tillbaka ett erbjudande, inklusive vilken ränta som dom kan erbjuda, och kunden kan sedan välja det bästa lånet i lugn och ro. För dig som är invandrare innebär detta flera fördelar: du slipper att göra flera ansökningar för att se vilka banker som kan ge lån till invandrare, du försämrar inte din kreditvärdighet genom att dra på dig många kreditupplysningar hos UC, och du är garanterad att få den lägsta möjliga räntan.

Vilka låneförmedlare är bäst för invandrare?

Det finns mängder av låneförmedlare på den svenska marknaden, och många av dessa har personal som kan många olika språk. De största låneförmedlarna i Sverige idag är Lendo, Freedom Finance (Zmarta), Zensum, Advisa, Consida och Insplanet.